RVS deurbeslag

RVS deurbeslag
Een compleet assortiment aan RVS deurbeslag vindt u bij RVS Land

zaterdag 27 mei 2017

ONDERHOUD VAN ROESTVAST STAAL

RVS IS ROESTVRIJ, DUS ONDERHOUD IS NIET NODIG... TOCH?

Was dit maar waar! Toch denken nog steeds veel mensen dat dit zo is.

Net als alle andere materialen in en om uw huis wordt ook roestvast staal vies en zal dit met regelmaat schoongemaakt moeten worden.

Denk daarbij aan vervuiling door vetten in de keuken, handenafdrukken op trapleuningen en deurkrukken, stof op traphekken en vervuiling door weersinvloeden op uw balustrade.

Reinigen en onderhouden van uw RVS is belangrijk. Hierdoor vergroot u de levensduur van uw product en voorkomt u problemen door vervuiling en corrosie. Verder blijft uw RVS er mooi en schoon uitzien.

Over dit onderwerp heeft iedereen zijn eigen opvattingen. Er gaan vele tips & tricks de ronde over het schoonmaken van RVS.

De grootste en meest hardnekkige fabel is nog altijd dat RVS geen onderhoud nodig heeft en dat het niet kan roesten. Wij moeten bijna dagelijks aan klanten uitleggen dat RVS wel degelijk moet worden schoongemaakt en onderhouden.

SCHOONMAAKTIPS UIT GROOTMOEDERS TIJD

Van tijd tot tijd komen ons ook wel eens tips uit grootmoeders tijd ter oren zoals bijvoorbeeld: RVS maak je het beste schoon met babyolie. Zo kennen wij er ook nog wel een paar. Waarom dan geen naaimachineolie, zonnebloemolie of motorolie? Het is namelijk een feit dat als je het oppervlakte vettig maakt met olie het mooi gaat glanzen.

Echter is dit natuurlijk geen schoonmaken, maar het vettig maken van een oppervlakte. En dit is nou net wat we niet willen. Het vet dat op het RVS neerslaat tijdens het koken in de keuken is op zichzelf al vettig en dit willen we hygiënisch schoonmaken.

Stel je voor dat we een RVS trapleuning gaan insmeren met babyolie. Iedereen die deze leuning vastpakt krijgt vette handen. Dit wordt vervolgens weer achtergelaten op andere plaatsen die ze met hun handen aanraken zoals deurkrukken, kasten en zelfs je eigen kleding, met als gevolg dat er overal vette vingervlekken achter blijven. Ik denk dat we hier geen verdere uitleg aan hoeven te geven.

WAT WERKT DAN WEL?

Er zijn ontelbare middeltjes van vele merken te koop voor het schoonmaken van RVS. In de Doe-Het-Zelf zaken en supermarkten staan rekken vol met potjes en busjes die allemaal beloven het beste middel te zijn voor het schoonmaken en onderhouden van uw RVS. Uiteraard zullen die middeltjes allemaal hun werk doen; de een beter dan de ander.

De kans is groot dat u door het grote aanbod door de bomen het bos niet meer ziet, want welke reiniger gebruikt u in welke situatie? Ook wij ondervonden dit tijdens onze zoektocht naar het beste middel voor het schoonmaken en onderhouden van RVS. In de loop der jaren hebben wij proefondervindelijk vastgesteld dat er niet één reiniger bestaat dat in iedere situatie gebruikt kan worden voor het schoonmaken en onderhouden van al uw RVS.


SCHOONMAAKMIDDELEN VOOR RVS DIE WEL WERKEN

Het beste schoonmaakmiddel voor roestvast staal is simpelweg nog altijd een sopje met lauw water. Wij adviseren om deze rede dat het onderhoud begint bij het gewoonweg even afnemen van uw RVS hang en sluitwerk zoals RVS deurgrepen, RVS briefkleppen, RVS huisnummers e.d. als u de ramen lapt of uw voordeur wast. Veeg dan ook even over het RVS, zo blijft het schoon en heeft u er jaren plezier van. Dit kunt u uiteraard ook doen in uw keuken of op uw trapleuning.

Verder hebben wij enkele speciale schoonmaakmiddelen die in specifieke situaties gebruikt kunnen worden. We kunnen het schoonmaken en onderhouden onderverdelen in een aantal categorieën, namelijk:

1. DAGELIJKS ONDERHOUD

RVS artikelen die dagelijks onderhoud nodig hebben zijn o.a. RVS keuken achterwanden, RVS kookplaten, RVS afzuigkap en andere RVS keukenapparatuur. In sommige gevallen ook uw RVS trapleuningen, deurkrukken en sanitair.

In dit geval kunt u gebruik maken van RVS vlekverwijderaar. Dit is een gebruiksklare milieuvriendelijke reiniger in een sproeifles voor het verwijderen van vetvlekken en vingerafdrukken. Dit middel is NSF gecertificeerd en mag hierdoor in de levensmiddelenindustrie worden gebruikt.


2. PERIODIEK ONDERHOUD

Periodiek onderhoud aan uw RVS pleegt u bijvoorbeeld in het voorjaar. Op het moment dat de RVS tuinmeubels weer naar buiten gaan wilt u natuurlijk ook uw RVS balustrade schittert in de voorjaarszon. Hiervoor dient u echter de vervuiling dat zich in de loop van de wintermaanden op het RVS heeft vastgezet te verwijderen.

In dit geval kunt u het RVS schoonmaken met de Pelox plus reinigingsset.

Na een behandeling met dit middel ziet u RVS er in de zomermaanden weer schoon en stralend uit.

3. VLIEGROEST OP RVS

Roest op roestvast staal is de meest onbegrepen vorm van corrosie. Hierover hebben wij eerder een blog geschreven (vliegroest op RVS), daarom zullen wij dit fenomeen hier niet verder uitleggen.

Om vliegroest te verwijderen hebben wij een speciale RVS roestbehandelingskit in ons assortiment opgenomen. Deze kit is leverbaar in 100 ml en in 250 ml en bestaat uit een bus RVS roestverwijderaar om het roest op RVS te verwijderen en een RVS verzorger om het RVS mee na te behandelen. Dit middel zorgt voor een beschermlaag waardoor nieuwe roest zoveel mogelijk wordt voorkomen.

4. STERK VERVUILD RVS

Soms zie u het wel eens. Een hekwerk of balustrade, meestal ook nog onder een rij bomen, die zo op het blote oog al in geen 10 jaar meer een poetsbeurt heeft gehad. Groene, donkere  en bruingele vlekken zijn het gevolg van totaal geen onderhoud. Dit is sterk vervuild RVS. Om sterk verontreinigd RVS te reinigen kunt u gebruik maken van Pelox Flächenreiniger

Dit reinigingsmiddel is op basis van een zuur en heeft hierdoor een groot reinigend effect op sterke verontreinigde oppervlakte, vliegroest en vet en olievervuiling. 

Producten op basis van een zuur dient u enige tijd te laten inwerken en volgens af te spoelen met koud water.

Let wel op: Doordat dit product zuren bevat kan deze reiniger andere materialen aantasten. Om deze reden moet u dit product niet gebruiken op bijvoorbeeld natuurstenen ondergronden e.d.

Schuurvlies handpad
Schuurvlies
5. KRASSEN OP RVS

U ontkomt er niet aan. Na verloop van tijd zullen er hier of daar door gebruik, domme pech of door ongelukjes lichte oppervlakkige krasjes ontstaan op bijvoorbeeld uw RVS tafelpoten, RVS trapleuningen en RVS plinten.

Als het lichte oppervlakkige krassen zijn dan kunt u overwegen om deze met een schuurvlies te behandelen. Schuurvlies hersteld de K320 slijping van RVS. Wij adviseren dit echter alleen te doen als de kras(sen) u echt storen! Let wel goed op bij gebruik van schurende materialen: schuur met de slijprichting mee en niet haaks ertegenin. Als u dit wel doet dan ontstaan er doffe plekken die zeer lastig of zelfs niet meer zijn te verwijderen. Gebruik nooit staalwol om krasjes op RVS weg te werken!

Diepe krassen moeten mechanisch worden weggewerkt. Dit is specialistisch werk en moet u overlaten aan de vakman,
Mechanische oppervlakte behandeling van RVS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten