RVS deurbeslag

RVS deurbeslag
Een compleet assortiment aan RVS deurbeslag vindt u bij RVS Land

zondag 8 januari 2017

VLIEGROEST OP RVS

Vliegroest op RVS is de meest onbegrepen vorm van corrosie op roestvast staal. Vliegroest is een veelvoorkomende ergernis die niet te plaatsen valt bij het gros van de bevolking. Roestvrij staal roest immers niet? .......... Toch? Zo eenvoudig ligt het dus niet.

Roestvrij staal of Roestvast staal?

Allereerst is het geen "roestvrij staal" maar "roestvast staal". Roestvast staal, afgekort RVS, is een legering of mengsel van onder andere de elementen ijzer,chroom, nikkel en koolstof. Verder zijn veel soorten roestvast staal gelegerd met de legeringselementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium. Elk van deze elementen geeft weer andere eigenschappen aan het RVS. Door te combineren en te "spelen" met de verschillende percentages ontstaan weer andere soorten RVS met steeds weer andere eigenschappen.

Om van Roestvast staal te kunnen spreken moet de legering minimaal 10,5 % chroom en maximaal 1,2 % koolstof bevatten.Chroom zorgt voor de corrosievastheid en koolstof is van invloed op de hardheid van het roestvast staal.

In de volksmond wordt RVS nog vaak ROESTVRIJ staal genoemd. Dit versterkt de grote denkfout dat RVS echt helemaal roest vrij is.

WAAROM IS ROESTVAST STAAL ROESTVAST?

Het chroom in de legering vormt samen met vocht en zuurstof een flinterdun laagje chroomoxide. Dit
laagje is onzichtbaar. Als de oxidelaag zich helemaal over het oppervlakte heeft gevormd stopt het proces en is het onderliggende metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf.

RVS heeft de unieke eigenschap dat een beschadigde oxidehuid zich onder invloed van zuurstof uit de omringende lucht weer vanzelf hersteld. Nog een voorwaarde is dat er geen chloriden uit bijvoorbeeld de zoute zeelucht aan de kust of de chloorlucht in zwembaden aanwezig zijn.

Hierover meer in een van onze volgende blogs.


WAT IS VLIEGROEST EN HOE ONTSTAAT HET?

Heel kort door de bocht genomen is vliegroest een vorm van corrosie of roest van buitenaf dat
ontstaat als er staaldeeltjes op het RVS oppervlakte terechtkomen. Oorzaken kunnen zijn

  • Staaldeeltjes die in de lucht rond dwarrelen in de bij bovenleidingen van tram- en treinrails.
  • Vonkenregens en slijpstof tijdens het slijpen van koolstofstaal.
  • Als het RVS wordt bewerkt met gereedschap wat eerder is gebruikt voor het bewerken van koolstofstaal.
Vliegroest op rvs briefplaatWanneer staaldeeltjes met RVS in aanraking komen ontstaat er een potentiaalverschil tussen een edel en een onedel metaal. Dit potentiaalverschil doet het meest onedele metaal, in dit geval het staal in de ijzerdeeltjes, roesten, niet op een normale manier maar heel snel en hevig. Het lijkt dan alsof het RVS roest maar in werkelijkheid zijn het de externe staaldeeltjes die roesten. Dit is ook de reden waarom vliegroest nooit onder de garantie valt bij de leveranciers van RVS producten.


DE OPLOSSING TEGEN VLIEGROEST

In de meeste gevallen, als men het direct ontdekt kan dit ongemak eenvoudig worden opgelost door het RVS artikel te poetsen met een speciaal reinigingsmiddel tegen vliegroest zoals de de RVS roestbehandelingskit. Deze kit is leverbaar in 100ml en 250 ml. De kit bevat een middel voor het verwijderen van vliegroest en een RVS verzorger die een laagje achterlaat zodat het onststaan van nieuw roest tot een minimum wordt beperkt.

Normaal is het onderhouden van RVS no big deal. Gewoon af en toe eens poetsen met een sopje, en afspoelen met schoon water. Om het weer aan de glas te krijgen kunt u het RVS poetsen met een universele RVS cleaner.


Uitgebreide begrijpelijke info door metaalkundigen over het onderwerp Vliegroest vindt u in onderstaande PDF-files:

EXTRA FOTO'S VAN VLIEGROEST OP HUISNUMMERS E.D.

Huisnummer met vliegroest. Poetsen is hier het advies!

Vliegroest vóór en ná het poetsen

Vakblad Roestvast staal (artikel van RVS specialist Dhr. Buijs)
Wikipedia
ALURVS.nl
RVS Land

Geen opmerkingen:

Een reactie posten