RVS deurbeslag

RVS deurbeslag
Een compleet assortiment aan RVS deurbeslag vindt u bij RVS Land

zaterdag 8 november 2014

Contact corrosie. Een mooi voorbeeld.

Laats kwam ik weer die foto tegen die ik maakte toen we op vakantie waren op Tenerife.
Het is een foto waarvoor je maar eens in de zoveel tijd de kans krijgt om te maken omdat hij overduidelijk aangeeft waar het om gaat.

Contact corrosie op RVS
Contact corrosie op roestvast staal.

We wandelden over de boulevard en liepen op een gegeven langs een rij stroomkasten met daarop contactdozen gemonteerd.

Geregeld moeten we uitleggen dat je RVS niet moet vastzetten met stalen schroeven omdat hierdoor contact corrosie ontstaat.
Er steekt een hele theorie achter dit verschijnsel van elektrolyt tot potentiaalverschil en edelheid der materialen, maar ik zal de diepgaande theorie hier achterwege laten.
Op de foto zie je dat de contactdozen in de RVS kast zijn vastgezet met ijzeren schroeven. Het resultaat is dat de schroeven in sneltempo gaan roesten. Dit is het verschijnsel contact corrosie.

Het tweede verschijnsel van corrosie wat hier op de rest van de kast zichtbaar is, is het feit dat de zoute zeelucht de RVS aantast en laat roesten. In de zeelucht zitten naast zouten ook chloriden die het beschermende oxidelaagje van de RVS aantasten. Als dit niet regelmatig wordt afgespoeld met schoon water zal dit onherroepelijk leiden tot roestvorming zoals je op de foto kunt zien.

De oplossing:

  • Contactdozen demonteren
  • Ijzeren schroeven in de oud ijzerbak.
  • De hele kast grondig poetsen met een speciaal reinigingsmiddel.
  • Contactdozen weer monteren met RVS schroeven
  • De RVS kast na poetsen met een goede RVS cleaner.
  • De RVS kast regelmatig afspuiten met schoon zoet kraanwater.
Als de autoriteiten van Tenerife bovenstaande tips zouden toepassen dan zouden deze stroomkasten er niet zo onderkomen en verroest bijstaan, maar zouden deze kasten als een sieraad op de boulevard prijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten