RVS deurbeslag

RVS deurbeslag
Een compleet assortiment aan RVS deurbeslag vindt u bij RVS Land

maandag 30 april 2012

Wat is RVS?


De ontdekking van RVS?

Tijdens de eerste wereldoorlog hadden Engelse soldaten last van roestende geweerlopen, met alle gevolgen van dien. In Engeland werd er onderzoek gedaan om de geweerlopen beter bestand te maken tegen roestvorming. Per toeval ontdekte men dat een legering van ijzer en ca 12% chroom niet ging roesten.

Roestvast staal of roestvrij staal?

RVS is een afkorting die staat voor "Roest- Vast-Staal" maar wordt in de volksmond ook wel roestvrij staal genoemd. Deze naam is eigenlijk niet juist omdat dit materiaal niet echt helemaal roestvrij is. Alleen edelmetalen zoals goud of platina zijn echt roestvrij.

In Belgiƫ wordt dit materiaal INOX genoemd.

Legering

Roestvast staal (hierna verder RVS genoemd) is een legering van hoofdzakelijk de volgende elementen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof, vaak aangevuld met molybdeen, titanium,mangaan, stikstof of silicium. Om van echt roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.

Door te legeren met andere elementen worden de eigenschappen van RVS gestuurd. Door het combineren met de vele legeringselementen en in verschillende percentages zijn er tegenwoordig al meer dan 200 soorten RVS bekend.

Wat maakt RVS roestvast?

Het chroom in de legering, vormt onder invloed van zuurstof een ondoordringbaar "passieve laag". Dit laagje beschermt het onderliggende metaal tegen inwerking van zuurstof en verontreinigingen waardoor roestvorming kan ontstaan. Bovendien heeft roestvast staal de unieke eigenschap dat het zich onder invloed van voldoende zuurstof zelf herstelt als het beschadigd wordt. Dit verklaart waarom roestvast staal geen enkele vorm van bescherming nodig heeft tegen corrosie om er zelfs na jaren nog mooi glanzend uit te zien. Dit verklaard d ddd

Eigenschappen van RVS

RVS heeft een aantal specifieke eigenschappen ten opzichte van gewoon staal:

• Roestvast

• Hard (afhankelijk van het percentage Coolstof)

• Niet-magnetisch (over het algemeen)

• Gevoelig voor chloor

• Mooi uiterlijk


Soorten RVS

Afhankelijk van de legeringselementen en hun percentages is RVS in te delen in een aantal hoofdgroepen. Om deze kort en begrijpelijk aan te halen hebben wij dit onderwerp naar een aparte blog verplaatst.


Bronnen:

Wikipedia

www.euro-inox.org

RVS Land

Geen opmerkingen:

Een reactie posten