RVS deurbeslag

RVS deurbeslag
Een compleet assortiment aan RVS deurbeslag vindt u bij RVS Land

zaterdag 3 maart 2012

Galvanische corrosie

Geregeld moeten wij klanten erop attenderen dat men RVS componenten niet moet vastzetten met ijzeren schroeven en/of bouten.

Ik zal hier proberen in het kort begrijpelijk uit te leggen waarom dit niet wenselijk is.

Als in vochtige omgevingen een edelmetaal met een onedel metaal in aanraking komt, ontstaat er een potentiaalverschil, waardoor het edeler metaal het onedeler metaal versnelt doet corroderen. Dit wordt galvanische corrosie genoemd.

Edelmetalen en onedel metalen

Een edelmetaal is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie.
Goud en platina zijn edelmetalen, en blijven er altijd even mooi uitzien. Zilver is iets minder edel, dit wordt na verloop van tijd zwart, maar als het wordt gepoetst, wordt het weer mooi. Nog wat onedeler is koper, dat slaat op den duur groen uit. IJzer is nog onedeler, dat verroest helemaal.

In onderstaande tabel staan van boven naar beneden de metalen van edel naar onedel. Met andere woorden: hoe lager een metaal staat, hoe gemakkelijker het geoxideerd wordt. Hoe hoger het metaal, hoe edeler het is.

Een metaal dat hoger staat in de lijst, kan een lager geplaatst metaal doen corroderen. Hoe verder de metalen uit elkaar staan, hoe heviger de reactie. De metalen tot en met lood zijn onedel. De metalen platina en goud zijn edel.Galvanische corrosie

Galvanische corrosie treedt op als twee aan elkaar bevestigde metalen worden blootgesteld aan een neutraal elektroliet met een pH 7, zoals water. Hierbij zal het meest edele metaal het onedelste metaal van de twee versneld doen corroderen.

Twee verschillende en aan elkaar gekoppelde metalen in een elektroliet (water, vet, vuil) vormen een zogenaamd galvanisch koppel, dit zal in de elektroliet een potentiaal aannemen tussen de rustpotentialen van de beide metalen in. Voor het minst edele metaal van het koppel veroorzaakt dit versnelde corrosie als gevolg van de potentiaalverhoging.
Galvanische corrosie treedt op wanneer tegelijkertijd aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
 1. Een voldoende groot potentiaalverschil tussen twee metalen: het potentiaalverschil tussen roestvast staal (edel) en zink (onedel) is erg groot;
 2. Een relatief groot contactoppervlak van het edele metaal ten opzichte van het onedele metaal: hoe groter de verhouding is tussen beide oppervlakken, hoe sneller het onedele metaal corrodeert.
 3. De aanwezigheid van een elektrolyt; dat is meestal water, maar dat kan ook vuil of vet zijn. Bij buitentoepassingen is er vrijwel altijd een elektrolyt (water) aanwezig.

Voorbeeld van contactcorrosie. 
Hier zijn stalen schroefjes gebruikt om de stopcontacten te monteren op de RVS kast.


Hoe kan men galvanische corrosie voorkomen?

Een manier om galvanische corrosie te voorkomen is door de roestvast stalen bouten en moeren geen contact te laten maken met het ijzer of verzinkte staal, bijvoorbeeld d.m.v. kunststof onderlegringen. Soms kan het nodig zijn om ook de boutsteel te isoleren met kunststof bussen.

De beste manier om gavanische corrosie te voorkomen is door gebruik te maken van bouten en moeren van hetzelfde materiaal als de te verbinden materialen. Dus gebruik verbindingen van roestvast stalen plaat, koker of buis, ook roestvast stalen verbindingsmaterialen.

Bronnen:

6 opmerkingen:

 1. als je nu een afsluitkraan hebt van edel metaal en 2 meter verder één van onedel metaal, en ertussen een kunststofbuis gevuld met water, treedt er dan elektrolyse op?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste heer ANNONIEM.
  Dit is chemie voor ver gevorderden. Omdat we dit onderwerp begrijpelijk willen uitleggen denk ik dat deze vraag beter gesteld kan worden in een gespecialiseerd forum.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gaat zilver en rvs samen? Ik wil een zilveren ornamentje op een houten geveldeel aanbrengen m.b.v. rvs schroefjes. Kan dat? BVD

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Hans.
   Zilver en RVS liggen vrij kort bij elkaar in de tabel. Het zag geen probleem zijn als u het zilveren ornamentje met RVS schroeven vastzet.

   Verwijderen
 4. Rvs en brons gaat dit samen? Betreft onderwater aan mijn boot. Grt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij horen wel vaker dat er RVS op brons wordt gemonteerd in de boten industrie. Betreft dan schroeven e.d.

  BeantwoordenVerwijderen